Tilbake til startsiden

Henie Onstad Kunstsenter

 

 

 

Adressen er Sonja Henies vei 31. (Gårdsnr. 11, Bruksnr. 1717)

Henie Onstad Kunstsenter åpnet i 1968. Det ble reist av Sonja Henies og Niels Onstads Stiftelser, som ble opprettet i 1961 ved separate gavebrev fra de to donatorene. Gaven omfattet opprinnelig 110 verk av nyere malerkunst, 10 millioner kroner til reising av et bygg for samlingen og 10 millioner kroner til et driftsfond. De 20 millioner kronene ble senere økt til 48 millioner kroner. Bærum kommune stilte tomt til disposisjon.

Bygget ble, etter arkitektkonkurranse, tegnet av Jon Eikvar og Svein Erik Engebretsen. Det er et fritt, skulpturalt utformet bygg i naturbetong, glass og metaller. Utstillingsarealet ble i 1994 mer enn fordoblet med et tilbygg på cirka 2400 kvadratmeter. I 2004 ble en ny fløy, Sal Haaken, innviet. Arkitekt var Stein Halvorsen. Den var en gave fra magister og kunstsamler Haaken A. Christensen.

Henie Onstad Kunstsenter ble valgt som tusenårssted for Bærums befolkning i år 2000. På denne tiden slet museet både økonomisk og med sin kunstneriske stil. Senteret begynte nå å vise mer publikumsvennlige utstillinger, blant annet HM Dronning Sonjas private kunstsamling. Dette førte til at besøkstallet tok seg opp.

Henie Onstad-samlingen, som en del av året vises i senteret, omfatter 110 bilder med verker av blant andre Edvard Munch, Henri Matisse, Pierre Bonnard, Juan Gris, Pablo Picasso, Jacques Villon, Joan Miró, Jean-René Bazaine, Maurice Estève, Pierre Soulages og Jakob Weidemann. Et eget rom er viet Sonja Henies premiesamling.

Et av målene for senteret er, og har vært, å være det totale museum, og det har satset på mange ulike sjangere. Kunstsenteret arrangerer utstillinger, konserter, elektrofoni, eksperimentteater, opera, fri dans, film og multimedieshow. Kunstsenteret bestiller også verk av unge skapende kunstnere til oppførelse ved senteret. Ungdomsgrupper arbeider innen kunstsenteret med teater, film, foto eller forskjellige former for musikalsk virksomhet.

Her er noen få eksempler på kunstnere/institusjoner som har opptrådt/stilt ut i museet, og som illustrerer det store mangfoldet:
Jan Garbarek (jazzmusiker), John Cage (eksperimentell komponist), Oslo Filharmoniske Orkester, Jan Erik Vold (lyriker og skribent) og Catherine Opies (fotograf).

Museet har også mange skulpturer utendørs. Eksempler er "Standing Figure, Knife Edge" av Henry Moore og "Solskulptur" av Arnolf Haukeland.
Museet har hatt en utstilling der det ble vist en del av de 8000 terrakottasoldatene som ble funnet i Kina fra 1974 og utover. De er fra keiserens hær fra 221−210 fvt.

Senteret utvidet sitt visningsareal med 430 kvadratmeter da Sal Merz ble åpnet i 2021. Den går over to etasjer og viser 150 avantgarde-verk fra egen samling og Sparebankstiftelsen DNBs samling. Utstillingen som vises her, heter "Merz! Flux! Pop!". Blant annet vises en presentasjon av en av avantgardens grunnleggere, tyske Kurt Schwitters.

Sonja Henie og Niels Onstad er gravlagt på området. Se bildet ovenfor og Detaljkart.

Høvikodden, inklusive kunstsenteret, ble kåret til Bærums Tusenårssted i 2000.

I 2020 ble kunstsenteret kåret til Årets bedrift av selskapet Nordea.

Mer om Sonja Henie
Sonja Henie (1912–1969) var Kristianiajente, født ved Bankplassen og oppvokst på Frogner. Hun bodde som voksen i USA og senere i Asker.

Hun var kunstløper, filmskuespiller og kunstsamler, trolig den internasjonalt mest kjente norske kvinne noensinne. Hun vant 10 verdensmesterskap på rad mellom 1927 og 1936, seks europamesterskap mellom 1931 og 1936, og ble olympisk mester ved tre olympiske leker på rad mellom 1928 og 1936.

I 2018 kom spillefilmen Sonja, med Ine Marie Willmann i hovedrollen som Sonja Henie.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

Wikipedia

Store norske leksikon (Om kunstsenteret)

Store norske leksikon (Om Sonja Henie)

Henie Onstad kunstsenter

Tangen, Ragnhild. (2019). Henie Onstad kunstsenter 50 år. Årbok for Asker og Bærum historielag nr. 59

Budstikka 3. juni 2021

Budstikka 11. september

Mitt Bærum. (2020). Dinamo Forlag AS

 

 

 



 

Henie Onstad Kunstsenter 1968. Her er ikke Sal Haaken med.
Kilde: Bærum bibliotek
Ovenfor: Henie Onstad Kunstsenter 2019.
Sett fra nordøst.
Foto: Knut Erik Skarning

Til høyre: Dette kunstverket var en del av utstillingen "Reisen til Amerika" i 1980.
Kilde: Bærum bibliotek

Se også detaljkart
Gravstedet til Sonja Henie og Niels Onstad 2019. Gravstedet ligger inne i skogen øst for senteret. Se Detaljkart.
Foto: Knut Erik Skarning
Henie Onstad Kunstsenter 2019. Sal Haaken. Sett fra nordøst. Foto: Knut Erik Skarning
Henie Onstad Kunstsenter 2016. Vi ser Sal Haaken øverst til venstre, Kilde: kart.1881
På området er det plassert mange skulpturer.
Foto: Knut Erik Skarning
Sonja Henie og Niels Onstad i Prismesalen ved åpningen i 1968. Kilde: Bærum bibliotek
Kunstsenteret under bygging. Husene bak til høyre tilhørte Høvikodden gård og ble senere revet.
I et eget rom presenteres Sonja Henies premier og objekter fra et spektakulært liv.
Sonja Henie-rommet er tegnet og designet av KEY arkitekter ved Einar Hjeldnes.
Foto: Knut Erik Skarning
Inne i Sal Haaken 2023. Bildet vi ser til høyre er laget av Kjell Erik Killi Olsen.
The Little Mother's History (1986/87). Foto: Knut Erik Skarning
Skulpturer av Sonja Henie og Niels Onstad 2023. Disse står inne i vestibylen på museet. Foto: Knut Erik Skarning